PIB-ul şi consumul cresc, investiţiile se prăbuşesc. O situaţie care arată că ceva este putred în economie

Investiţiile în economie au scăzut în primul trimestru al lui 2014 cu 7,4%, aparent complet defazate de evoluţia economiei. În vreme ce economia creşte de patru ani încoace, este drept într-un ritm mai degrabă modest, investiţiile în economie au crescut într-un singur an din ultimii cinci ani, în 2011. În rest au fost pe minus.

De atunci s-au dus în jos chiar da­că motoarele economiei s-au pus mai bine în mişcare. În vreme ce economia a crescut în 2013 cu 3,5%, producţia industrială cu 7,9%, iar consumul cu 0,5%, investiţiile în economie au scăzut cu 9,3% (şi investiţiile publice şi cele private) faţă de anul precedent.

Situaţia s-a repetat în T1/2014. PIB-ul real a cres­cut cu 3,8%, producţia industrială a avan­sat cu 10,1%, productivitatea muncii în indus­trie a avan­sat şi ea cu 10%, iar cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 9,3%. Dar investiţiile în economia naţională, arată datele INS preluate din ultimul raport lunar al BNR, au scăzut cu 7,4%. Unde este explicaţia? Pentru că logic este ca în momentul în care economia se scutură de solzii recesiunii sau ai stagnării investiţiile să crească în aşteptarea profiturilor viitoare.

Articol complet: Ziarul Financiar

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen + six =