Pe 30 noiembrie, moldovenii vor alege răul cel mai mic

  Numărate sunt zilele până la sfârșitul mandatului actualului Parlament din Republica Moldova. Deputații au stabilit ziua alegerilor în care speră să fie realeși de către cetățeni. Pe la microfoanele jurnalistelor de știri, aleșii fac încălzirea pentru campania electorală, iar zâmbetul nu le este chiar atât de radios perecum a fost în acești ani de guvernare.

  S-au întâmplat extrem de multe lucruri în Republică de la debarcarea comuniștilor prin revolta populară și până în prezent. Foarte multe întâmplări care au bucurat, ajutat, revoltat, furat și mințit, electoratul. Pe la președinție s-au perindat un liberal pro-român și un democrat statalist-moldovenist, iar Curtea Constituțională a interzis în premieră unui lider politic și ex-premier, să formeze cabinetul, deoarece acesta era perceput ca profund – corupt. A fost pentru prima dată instaurat un președinte tehnocrat, iar Curtea Constituțională prin președintele ales, Alexandru Tănase și Ministerul Educației, prin ministra Maia Sandu, au spus lucrurilor pe nume și au dat semne că vor schimbarea indiferent de impedimentele și capcanele lansate din partea răuvoitorilor.

  Relațiile Chișinăului cu Bucureștiul s-au îmbunătățit, au fost relansate proiecte energetice, au fost deschise noi poduri peste Prut, economice de această dată, iar vizitele bileterale s-au dublat. Embargoul și presiunile Rusiei au fost înfruntate parcă mai curajos decât în alte cazuri iar susținerea din partea țărilor europene a fost și ea simțită cu adevărat. Cetățenii deținători ai pașaportului biometric pot călători fără vize în Uniunea Europeană petru o perioadă de trei luni. Ceva s-a mișcat, asta nu poate s-o nege nimeni, pe plan extern se pare că datorită premierului Iurie Leancă și a Executivului pe care-l conduce, datorită implicării puțin recunoscute în cercurile moldovenești, a României la Bruxelles, Europa e mai aproape de Chișinău, nu însă și Chișinăul mai aproape de Europa!

  Dacă cei care astăzi se află la putere ar fi votați după reformele care le-au implementat și nu doar votat, pentru a se apropia de Uniunea Europeană, nu cred că ar trece pragul electoral nici unul. Nu ar merita asta pur și simplu. Revin la vechile probleme legate de integrare și amintesc cititorilor că reforma din justiție, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenței în achiziții, privatizări, licitații, alocarea banilor europeni, sunt umbrite de hoție și minciună. Actualii nu au fost cu nimic mai buni ca foștii pe acest domeniu, ei doar au negat simbolistica comunistă politic. Nu au renunțat nici un moment la metehnele oligarhice comuniste ce au existat bine în Moldova după independență. Au dat pe mâna celor care astăzi constituie fantoma Uniunii Euro-Asiatice fără nici un pic de jenă sau remușcare, fără a se gândi la viitor, cele mai importante instituții economice și strategice ale statului.

  Ne-au arătat cum sunt, iar nimeni din Europa nu i-a criticat pentru că alții mai buni nu găsesc. Sunt păpuși dublicitare politicenii din PLDM și PD, plus acest inocent politic numit PLR, care din dorință de a ieși în evidență au făcut rău în mod involuntar sacrificându-și locurile din arena politică. Cu oameni din fostele partide aservite Moscovei, lideri precum Filat sau Lupu, ei înșiși crescuți și hrăniți din mediul influent rusesc, primul al businessului, al doilea din cel al ideologiilor, cu ei moldovenii vor să adere la Uniunea Europeană. Acest lucru nu se va întâmpla din două motive mari și clare. Cei din clasa politică moldovenească nu vor să schimbe nimic concret pentru că reformarea domeniilor mai sus pomenite îi schimbă și pe ei pentru todeauna de la putere. Al doilea motiv este că Uniunea Europeană a realizat ce s-a întâmplat cu Ucraina după ce i-au acordat sprijin fără să le cearăreformarea, trecând cu vederea ilegalitățile, și nu vor mai repeta aceeași greșeală. În acordul de Asociere ce va fi semnat luna viitoare, nu există un articol care să indice drept țintă finală aderarea.

  Flilat, Lupu, Plahotniuc, Streleț, Diacov, Voronin, și compania, se bucură de lipsa unor pași concreți de aderare findcă e mai comod așa. Pentu ei e mai simplu să vorbești despre principii și bunăstare în limbaj de lemn pe la televizor decât să implementezi un pas din reforma pentru aderare. Ei mai bine exploatează și pun umărul pentru nașterea unei noi națiuni moldovenești, anulând apartenența la românism, decât să atragă investitori români sau occidentali. Recensământul populației a dovedit asta cu vârf, campanile ideologice și propagandistice a lui Filat, cu „scumpi oameni ai Moldovei”, creearea departamentului pentru diaspora moldovenească și trecerea în plan secund a României, este mâna lor. De asta și merg banii românești pentru grădinițe din Găgăuzia, ca să nu aibă nici un impact ideologic asupra populației.
  Planul e unul singur și bine stabilit, nici cu Uniunea Euro-Asiatică, nici cu Uniunea Europeană. Cu ambele doar în declarații pentru a nu lăsa să se înfiripe ideea unei re-uniri cu România. Acestor mici oligarhi, nu le convine să-i tragă la răspundere nimeni, nici rușii, nici europenii, sau mai ales frații români față de care au nutrit mereu ură și dispreț învelit în ipocrizie.

  Ultimul sondaj arată că doar patru partide vor trece pragul la toamnă. Actualii, văd negru în fața ochilor când știu că vor fi nevoiți să se re-alieze cu Mihai Ghimpu, a cărui partid a realizat multe în opoziție. Liberalii loviți din toate părțile de Sturza, Filat, Plahotniuc, foștii colaboratori ai KGB-ului Sovietic astăzi în presa națională, (nu dau nume acum, revin cu detalii în alt articol), și propriile lor prostii pe care le-au comis uneori, au reușit să reziste. Negocierile vor fi dure, luptele la fel, de dragul puterii se va reveni la starea din Alianța pentru Integrare Europeană ce a pornit de la ideea liberalilor, vor trece și peste amenințările lui Ghimpu din prezent, numai pentru a fi la putere. Miza pe termen lung e tatonarea pe loc și ascunderea unei mari aniversări ce se apropie în 2018. Expresia „integrare europeană” va deveni piorativă în anii ce urmează de atâta repetare fără de rost. Va fi repetată la nesfârșit pentru a nu reînvia în mințile oamenilor cuvintele „unire”, „neam”, „limba română”, „român egal cu moldovean”. Pentru a nu apărea la emisiuni de seară în emisie direct cetățeni care să-și spună disperați oful, și să remarce : „Dom’ le , din tot acest rău care ni se întâmplă, nu ne-a mai rămas decât să ne re-unim cu România”. Citat închis pentru un subiect încă deschis.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  fifteen − one =