Mândria oilor rătăcite

    Apare des pe site-urile de socializare, în ziare şi la TV ideea asta cu ”mândria de a fi moldovean”. Nu vă fie cu supărare, dar explicați-mi, vă rog şi mie pe ce se bazează mândria asta atât de mare? Mândria sănătoasă trebuie să se bazeze pe nişte performanţe reale. Am avut posibilitatea să discut cu foarte mulți basarabeni plecați peste hotare, unul din ei fiind plecat în Suedia, alții în Marea Britanie şi fiți de acord, că au cu ce se lăuda, dar ei nu au auzit niciodată măcar unul să zică – mă mândresc că sunt suedez sau britanic. Da, au demnitate, da, îşi iubesc ţara, dar nu au genul ăsta de mândrie declarată chiar aşa sus şi tare. La ei este un fel de mândrie care vine din interior, dar despre care nu se vorbeşte. Nu vă pare ironic, că aproape un sfert din „moldoveni” sunt dispersați prin toate colţurile Europei şi tot cei rămaşi acasă strigă în gura mare că vai, vai, vai, suntem cei mai deştepți, cei mai frumoşi…

    Asta nu vă aminteşte de nimic? Mie da. De filmul „Самаяобаятельная и привлекательная”(traducere: cea mai atrăgătoare şi fermecătoare), când eroina repeta în fiecare dimineață în fața oglinzii că este cea mai frumoasă, numai că o făcea fiindcă era complexată. Nu vă pare că şi strigătele astea cam isterice ale moldoveniştilor sunt generate de nişte complexe? Sunt doar nişte întrebări, încercați să nu treceți la insulte, în momentul în care nu aveți argumente, căci, din păcate, ăsta este modul moldovenesc (deseori) de a discuta.

    O prietena de-a mea, care este doar pe jumătate basarabeancă, când auzea chestiile astea cu mândria de afi moldovean, zicea „E ca şi cum te-ai mândri că te-ai născut vineri. Ce, tu ai ales sa te naşti vineri?”. Acest virus al moldovenismul este înfiltrat în majoritatea partidelor politice de la est de Prut, iar politicieni, cu abilitate şi deseori călcând peste propriile convingeri, calcă peste adevărul istoric, numai să nu supere electoratul. Trebuie să mai fim conştienți că toate eforturile aşa numiților statalişti de la Chişinău şi Comrat sunt îndreptate acum spre legitimarea artificială a statalității Republicii Moldova prin argumente de ordin ideologic, politic, social, economic etc. Ceea ce nu înțeleg tovarăşii Voronin, Lupu, Dodon, Filat, Formuzal şi restul e că aceştia operează de fapt cu niste clişee care pot fi uşor combătute. Tacticile lor nu s-au schimbat substanțial, ci doar forma. Arta manipulării e la ea acasă. După 50 ani de comunism şi 20 de ani de aşa-zisă democrație, basarabenii sunt derutați, obosiți, iar toate sondajele confirmă aceast lucru.

    Acest moldovenism primitiv – un termen folosit pentru prima oara de Mircea Snegur, pe vremea când era preşedinte – defineşte ideologia stalinistă menită să legitimeze ocupația sovietică a estului Moldovei. Teoreticianul ei principal a fost Artiom Markovici Lazarev, „părintele statalității sovietice moldoveneşti”, complice la crima de genocid prin deportarea în masă din 5/6 iulie 1949 şi, culmea ironiei, primul preşedinte de vârstă al primului parlament ales democratic al statului „independent şi suveran” Republica Moldova în 1994. Moldovenismul primitiv nu declara doar existenţa a două popoare şi limbi diferite, ci pretinde că actualul stat „Republica Moldova” este urmaşul legitim al Moldovei voievodale, având aparent şi un caracter iredentist. În fapt, moldovenismul primitiv este o variantă a şovinismului rusesc, încercând să legitimeze orice fază a ocupației ruseşti a estului Moldovei de după 1812 şi încercând să dea vina pe România pentru toate neajunsurile Moldovei de est. Prin caracterul său profund românofob, moldovenismul primitiv este xenofob şi rasist (implicația „romanii sunt ţigani” este jignitor pentru ambele etnii).

    Ce are din aceasta un cetățean simplu? Nimic. Înaintaşii neamului Românesc, ce secole dea rândul s-au jertfit pentru ca moldovenii, ardelenii şi muntenii să fie uniți într-o singură ţară, s-au preocupat de soarta neamului românesc întreg, pe când aceia ce promovează Moldova ca stat aparte îi interesează doar interesele lor personale, interesele regionaliste şi interesele Rusiei şi a altor etnii în teritoriile moldovenilor dintre Nistru şi Prut. Ei ne vor mici şi neputincioşi, numai bine de condus de „politehnici” – un fel de sovietici de sorginte basarabeano-transnistrenă.

    Promovarea şi justificarea existenței creaturii staliniste, actualul stat Republica Moldova e un act de complicitate cu crimele comunismului stalinist ce merită a fi condamnate cu orice ocazie. Consider că e de datoria oricărui om cinstit ce conştientizează această stare de lucruri să lupte pe cât îi stau puterile pentru a lichida consecințele pactului Ribbentrop-Molotov pentru teritoriile României din stânga Prutului, pentru a aduce aceste plaiuri vechi ale moldovenilor români la sânul Patriei tuturor românilor – statul român.

    P.I.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    5 × 2 =