Ion Apostol Secretarul General PL: NATO și UE, calea dezvoltării Republicii Moldova

Datorită ultimilor evenimente geopolitice din spațiul estic european, semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană la 27 iunie curent a devenit o chestiune de ”Totul sau nimic”. Odată cu semnarea acestui acord, Republica Moldova se va îndreapta cu pași rapizi spre cea mai importană parte a negocierilor, cea de pre-aderare și aderare la UE. Cu toții cunoaștem că Uniunea Europeană are nevoie de state sigure din punct de vedere economic, politic social, dar cel mai important de state securizate, fără conflicte înghețate pe teritoriile sale. Manifestăm un interes deosebit de important asupra viziunii unor lideri de partid din Republica Moldova, astfel în urma unui interviu cu Dnul Ion Apostol, Secretarul General al Partidului Liberal din Republica Moldova, am ajuns la unele concluzii referitor la situația actuală din Republica Moldova și a perspectivei acesteia pe viitor.

La întrebarea dacă Republica Moldova este pregatită din punct de vedere politic, economic și social, pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, Dnul Apostol ne-a afirmat că, dacă urmărim atent declarațiile oficialilor europeni, vom vedea că UE are o deschidere foarte mare față de RM, altfel nu s-ar fi numit data semnării Acordului de Asociere pentru 27 iunie 2014. Cred că este un avans oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană în actuala conjunctură geopolitică.” Din punctul de vedere al Secretarului General al PL, Republica Moldova are mari restanțe la capitolul justiție, al respectării legii, al libertății de exprimare, dar totodată semnarea acestui acord este un beneficiu, care v-a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană și va educa clasa politică de la Chișinău.

În opinia Secretarului General al PL, Uniunea Europeană reprezintă o uniune de state stabilă pentru ca RM să i se alăture, este unica și cea mai puternică Uniune de state. Uniunea Europeană este unica șansă ca bunăstarea, stabilitatea și adevărul să triunfe pe aceste plaiuri dornice de libertate, suntem geografic în Europa, istoria noastră milenară este legată de Europa, la fel în UE, supremația legii este cea mai importantă valoare, ceea ce oferă dezvoltare economică, siguranța în viitor, precum și libertate de gândire și manifestare tuturor cetățenilor.

În viziunea Dlui Ion Apostol la moment mai mult de jumătate din populația RM optează pentru vectorul European ceea ce este îmbucurător, dar există și o bună parte a populației care pledează pentru Uniunea Euro-asiatică, un proiect care este doar în mintea liderului de la Kremlin Vladimir Putin. Secretarul general al PL crede că șansele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană sunt direct proporționale cu reformele reale în toate domeniile social-economice și pot fi asigurate de o guvernare onestă, curajoasă și motivată patriotic. Factorul decisiv în acest caz v-a fi susținerea masivă de către populația RM a vectorului european, susținere care se va manifesta la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, prin încrederea pe care o vor acorda partidelor politice care nu sunt corupte, iar integritatea lor nu poate fi pusă la îndoială.

Referindu-se la ”Formatul 5+2”, care asigură ”rezolvarea” conflictului înghețat din stânga Nistrului, Dnul Apostol a specificat ca acest format de negocieri și-a demostrat totala îneficiență pe parcursul anilor, de fapt așa numitul conflict Transnistrean, este o strategie bine gîndită de Rusia, care ocupată o bună parte din teritoriul suveran al Republicii Moldova, dar și o plasă care a ținut Moldova izolată aproape 23 de ani. Partidul Liberal în repetate rînduri și-a exprimat poziția față de acest aspect al problemei. În viziunea PL avem nevoie de un nou format care să ofere Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene un statut de membri cu drepturi depline la masa negocierilor, iar Federația Rusă să fie obligată să-și respecte angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Instanbul din anul 1999, privind retragerea neîntârziată, deplină și necondiționată a trupelor, echipamentelor și munițiilor rusești din raioanele din stînga Nistrului.”

Deși în Contituția Republicii Moldova este stipulat statutul de neutralitate, experții Partidului Liberal constată că această neutralitate nu există, fiindcă la momentul adoptării Declarației de Independență, Republica Moldova avea pe teritoriul său trupe străine de ocupație și ,deci, suntem un stat cu teritoriul ocupat. De aici rezultă că Republica Moldova nu poate fi considerată neutră și ,în consecință, putem adera la orice alianță militară. Exemplul țărilor Baltice și celor din fostul lagăr socialist ne demostrează că doar având tutela militară NATO, poți deveni membru UE cu drepturi depline, fiindcă UE nu poate accepta țări membre fără a le putea garanta securitatea militară. Acum totul depinde de voința politică a cetățenilor și a Parlamentului Republicii Moldova..

În opinia Dlui Apostol, Republica Moldova trebuie să adere la NATO, apoi la UE. Luând în considerație războiul nedeclarat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care la modul cel mai direct ne vizează și pe noi, ne putem aștepta la o situația excepțională, care ar impune Republica Moldova să își declare aderarea la NATO. Deși nimeni nu poate face prognoze exacte, foarte mulți consideră că Aderarea și la Alianța Nord-atlantică, dar și la UE depinde de maturitatea clasei politică de la Chișinău, a societății civile în asamblu și nemijlocit de susținerea populație.

Iar o vorbă populară românească zice: „Nu aduce ziua, cât aduce ceasul!”

Doresc să-i mulțumesc Dlui Ion Apostol, Secretarului General al Partidului Liberal pentru bunăvoința cu care ne-a primit și sinceritatea cu care ne-a răspuns.

P.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − eleven =