Festivalul de Folclor Naţional „Nicolae Glib”

    Neamul meu cel românesc,

    Cântă dorul strămoșesc,
    Luptă aprig cu uitarea,
    Și-mi aduce alinarea.

    Sunt mândră de neamul meu cel românesc și de oamenii pe care i-am cunoscut. Sunt încântată de folclorul care ne curge prin vene. Nu e nimic mai frumos decât cântecul și portul popular. La 3 iunie, un eveniment inedit a avut loc la Pepeni, Sângerei. Este vorba de Festivalul de Folclor Național “Nicolae Glib”, dedicat aniversării a 65 de ani a maestrului. Înarmat cu o mulțime de admiratori, un soare grijuliu, un cer azuriu și cel mai important cu piesele devenite carte de vizită a țării, festivalul a fost un moment de revenire la valorile noastre perene. Nicolae Glib, blând, cu vocea sa angelică a vindecat sufletele noastre când acestea erau pe cale să se prăbușească în neant. Este, unul dintre cei mai profunzi interpreți de muzică populară, creația căruia a devenit sufletul, gândirea, trăirile zi de zi a neamului nostru! Muzica ce răsună din vioara lui Botgros, cuvintele izvorânde din sufletul lui Glib fac parte dintr-un mod de viața a celor care au învățat să audă cu inima.

    La 65 de ani, Nicolae Glib a devenit un simbol al artei populare, dar și un exemplu de soț și tată. Nicolae Glib este interpretul dedicat trup și suflet folcorului. Amprenta acestui Mare interpret este esențială, lăsând după el cântecele traiului nostru. Moștenindu-i tembru, dar și arta, feciorul său Isidor Glib este garantul continuității folclorului pe meleagurile noastre.

    Prezenți la eveniment, ansamblul Lăutarii în frunte cu Nicolae Botgros, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, Ioana Căpraru și alți interpreți au conferit zilei culoarea unei sărbători complete. Cu un cuvânt de felicitare pentru omagiat a venit și un vechi prieten al artistului, Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a remarcat activitatea asiduă în promovarea frumosului prin muzica populară și dragostea de oameni care l-a făcut pe Maestru Glib unul dintre cei mai iubiți interpreți din spațiul românesc: „Fiind un promotor neobosit al muzicii populare româneşti, al tradiţiilor şi valorilor nostre, aţi reuşit, prin ani de activitate artistică, prin talentul inegalabil şi multă muncă asiduă, să dovediţi că profunzimea culturii noastre şi rezistenţa prin cultură sunt o formă privilegiată de alinare a sufletului.”
    Folclorul este componenta care ne reprezintă ca naţiune, cu ajutorul lui arătăm lumii întregi că suntem români.

    R.D.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    five × five =