Dezastru în agricultură. Producția de mere este compromisă din cauza vremii

Din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, recolta de mere a fost compromisă aproape în totalitate. Pierderile financiare, spun proprietarii de livezi, sunt de peste 15 mii de lei la hectar.

În această vară, Viorel Stan ar fi trebuit să culeagă 50 de tone de fructe la hectar, din livada care se întinde pe 30 de hectare. Din cauza ploilor frecvente, care nu i-au permis cultivatorului să aplice tratamentele necesare pentru prevenirea dăunătorilor, pomii s-au îmbolnăvit, iar recolta va fi cu 80 la sută mai mică decât cea de anul trecut. „Dacă luăm numai lucrările făcute până acum putem estima un 120, 130 de milioane pe hectar, lei vechi. O să ne ducem la o pierdere de 150 de milioane pe hectar.”

Nu este livadă care să nu fi fost afectată. „Şi la mine în grădină să ştiţi a dat boala. Nu sunt bune de adus la piaţă, nu sunt bune deloc,” spune un alt agricultor.

„Ei pot ajunge undeva în situaţia de a nu-şi putea recupera costurile prin vânzarea producţiei şi repet şi producţia poate fi depreciată ca şi calitate din cauza atacului de boli,” a explicat Neculai Olaru, directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi.

Articol complet: Digi24.ro

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 + 15 =