Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o cameră în plus

Diferențele de preț dintre principalele categorii de apartamente s-au redus și cu peste 50% față de perioada de boom imobiliar din 2008.

Bugetul necesar pentru achiziția unei unități locative cu o cameră în plus (într-un bloc vechi) se situează în prezent sub nivelul de 20.000 de euro în toate centrele regionale analizate, după ce în ultimii ani au fost consemnate reduceri și de peste 50% la acest capitol. Cu o singură excepție, cea mai accesibilă este trecerea de la un apartament cu două camere la unul cu trei. Analiza ia în calcul diferențele dintre prețurile unitare medii solicitate de vânzători pentru garsoniere, apartamente cu două și trei camere, conform imobiliare.ro

În capitala Transilvaniei, trecerea de la garsonieră la două camere presupune un cost foarte apropiat de cel consemnat în 2008 – respectiv circa 17.200 de euro, față de aproape 17.600 de euro. Această situație se explică prin faptul că, în perioada de boom, prețul unei garsoniere din Cluj era disproporționat de mare comparativ cu cel al unui apartament cu două camere (o diferență de doar 24%, față de aproape 50% în Capitală). Pe de altă parte, în Cluj a devenit foarte rentabilă trecerea de la o unitate locativă cu două camere la una cu trei; într-o asemenea situație, un cumpărător ar fi trebuit să plătească circa 48.000 de euro în 2008. Astăzi însă, o asemenea tranzacție poate fi încheiată cu o diferență de doar 16.700 de euro.

Articol complet: Ziua de Cluj

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

19 − 13 =