Businessul oamenilor lui Ianukovici continuă să funcţioneze la Kiev

Circul a plecat, clovnii au rămas
Dintr-o piesă rusă de teatru

Oamenii preşedintelui ucrainean destituit, Viktor Ianukovici, continuă să conducă departamente politice, activează în poliţie şi în ministere. Mai mult decât atât, foştii apropiaţi ai domnului Ianukovici, unii dintre ei fiind peste hotare, câştigă bani pe spinarea ucrainenilor, fiindcă băncile, întreprinderile şi marile corporaţii ale celor care se ascund în Rusia, continuă să funcţioneze.

Recent la Kiev a fost publicat scandalosul plan „Bumerang”, descoperit de parlamentarul Ghenadi Moskal printre hârtiile lui Ianukovici aruncate în râul din Mejighiria în timpul refugiului său din februarie 2014. Potrivit planului „Bumerang”, Ianukovici a avut o înţelegere cu poliţia privind atacurile şi violenţele împotriva manifestanţilor. Din păcate, după instituirea în funcţie a preşedintelui Petro Poroşenko, multe persoane implicate în planul criminal „Bumerang” continuă să-şi administreze afacerile.

Mai mult decât atât. Businessul ilegal al fostului ministru de Interne, Vitali Zaharcenko, care se ascunde de autorităţile de la Kiev, nu a fost închis. Serviciul ucrainean de securitate a realizat o cercetare a băncii „Tehnologiile de piaţă”, care, chipurile, a fost implicată în sistemul corupt al fostului apropiat al lui Viktor Ianukovici. Cercetarea nu a avut nici-un rezultat, banca continuă să funcţioneze, aducând venituri domnului Zaharcenko, care potrivit unor surse finanţează separatismul din estul Ucrainei.

Faptul că businessul oamenilor lui Ianukovici continuă să funcţioneze la Kiev nelinişteşte şi actualizează o serie de întrebări referitoare la adevărata dispunere a noii conduceri de a realiza europenizarea societăţii. Petro Poroşenko, de fapt, poate să pună lemne pe focul unui grandios conflict al clanurilor politice. Deocamdată marile grupări de oligarhi trăiesc în pace, însă iniţiativele pro-democratice vor fi întâmăinate dur de oligarhi. Problema constă în faptul că venirea la putere a domnului Poroşenko s-a bazat şi pe o serie de compromisuri: compromisul cu ex-pugilistul Vitali Kliciko, compromisul cu foştii oameni ai lui Ianukovici, înţelegerea cu miliardarul Firtaş etc. Această situaţie reprezintă o barieră serioasă în calea realizării unor reforme în Ucraina.

Aceeaşi barieră este actuală şi în cazul operaţiunii antiteroriste. Vreo două săptămâni a durat lupta lui Poroşenko împotriva şefului Serviciului de frontieră, Mikola Litvin (omul regimurilor din trecut şi rudă cu omanei influenţi din Parlament), care permitea insurgenţilor ruşi să nimerească în Ucraina (preţul unui asemenea serviciu este de 15 mii de dolari pentru trecerea ilegală a frontierei a unui automobil cu arme).

În această luptă Poroşenko a învins, Litvin a demisionat, frontierile au fost luate sub control, însă apele au fos tulburate. „Patronii” lui Litvin deja sunt răi pe Poroşenko. Războiul dintre grupurile influente devine unul real. Următorul pas al preşedintelui poate fi curăţarea Ucrainei de businessul fostului regim. Scopul nu este chiar atât de simplu, luând în considerare înţelegerile preelectorale. Cu toate că Poroşenko ar dori să ia sub control mediul de afaceri şi să implementeze unele reguli transparente, el se teme că oligarhii se vor întoarce cu spatele spre preşedinţie. Din păcate, fără susţinerea oligarhilor soluţionarea conflictului din estul ţării este o utopie. Deocamdată Poroşenko rabdă, temporar scopul scuză mijloacele. La orizonturi se profilează un alt război dintre clanurile politice, dar asta după ce va fi învins duşmanul extern.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × three =