Atenţia pe Vlad Filat

    Liderul PLDM, Vladimir Filat, a făcut zilele trecute un gest extrem de periculos pentru parcursul european al Republicii Moldova . Filat a susţinut în cadrul unei emisiuni ruseşti de la Chişinău că are ideea includerii în Constituţie a unui articol care să prevadă drumul spre Uniunea Europeană.

    După spusele lui Filat, şi după cum prevede legea, acest lucru poate fi realizat numai prin referendum. Liderul liberal-democrat a declarat : ,,Probabil, prin referendum, ca oamenii să se expună. Nu este exclus să aibă loc chiar împreună cu alegerile parlamentare. Dar noi încă n-am vorbit despre aceasta, este la etapa unei idei”.

    Luată ca atare, ideea nu este rea, un asemenea articol susţinut de populaţie ar însemna stabilizarea parcursului european indiferent cine va conduce pe viitor Republica Moldova. Din păcate, un asemenea referendum nu s-ar încununa cu succes în prezent, iar Filat ştiind bine acest lucru, ori a greşit, ori îşi doreşte cu adevărat ca şi foştii săi mentori în politică, Lucinschi, Diacov, şi compania agrariană, ca R. Moldova să mai eşueze încă o dată.

    După acest gest nesăbuit sau voit, rămâne de văzut, Dodon a speculat că-l felicită pentru iniţiativă pe Filat. Acum toată presa, în special lumea blogurilor, este în capul liderului PLDM, acuzându-l de trădare, şantaj la adresa Europei, ademenirea ruşilor, compromiterea drumului european, etc. Să fie oare chiar aşa?

    Persoane apropiate de Vladimir Filat, din Partidul Liberal Democrat, au declarat că ,,respectiva declaraţie a fost ruptă din context şi că nu a fost discutată în partid o asemenea idee. O asemenea idee, nici nu va fi discutată”, a mai adăugat sursa a cărui nume nu-l putem dezvălui. De aici înţelegem că aşa propunere ar stârni revolte în partid.

    Tot în PLDM, există date centralizate din filialele teritoriale care indică un număr de aproximativ 56 % a populaţiei care se declară împotriva aderării la Uniunea Europeană. Asta rezultă că gestul fostului premier moldovean corupt nu este o pură întâmplare. E un mesaj!

    Sursa noastră declara că uneori ,,se fac declaraţii pentru a linişti nişte spirite aprinse de prin Moldova, pentru a câştiga timp şi a nu le da motive de greve şi alte prostii înainte de semnarea acordului”. Cel mai probabil referirea era făcută la adresa lui Igor Dodon şi protestele lui din ultima perioadă.

    Cu toate acestea în partidul lui Filat predomină fantoma trădării. Diverşi membri de partid importanţi sau mai puţin semnificativi, au o reţinere în a se pronunţa referitor la o înţelegere ascunsă dintre Filat şi Putin, însă nu o exclud. Se vorbeşte serios şi din ce în ce mai mult despre relaţia foarte strânsă a lui Vladimir Filat, liderul partidului, Iurie Leancă, premierul în funcţie, şi Natalia Gherman, ministrul de externe, cu diverși oficiali din Federaţia Rusă.
    Acest scenariu nu este exclus. Cedarea aeroportului din Chişinău ruşilor, poate să fi fost piesa de schimb al guvernului Leancă acordată ruşilor pentru a lăsa guvernarea actuală să semneze în pace Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

    Ce va urma după acest moment, urmează să vedem. Până la toamnă drumul e lung şi plin de intrigă.

    C.R.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    eleven + 5 =