American: „după 20 de ani plec din Ungaria… viitoarea Coree de Nord a Europei”

  Un ziarist american care a trăit 20 de ani în Ungaria: Părăsesc Ungaria pentru că mi-e frică să nu devină o Coree de Nord a Europei.

  Ziaristul american David Landry, care a hotărât să părăsească Ungaria după 19 ani pentru că nu mai consideră țara suficient de liberă pentru familia pe care și-a întemeiat-o aici, publică un articol de adio furios în Budapest Business Journal. Aici el relatează pe larg despre cum a ajuns la concluzia că Ungaria ar putea deveni o Coree de Nord a Europei și să considere foarte serios si relevant pentru actualele condiții din Ungaria un titlu pe care vroia să-l dea pe jumătate în glumă unui editorial scris la începutul primului mandat al premierului ungar Viktor Orban în 1998 „Viktor Orban mă sperie”. Acel editorial nu a fost publicat atunci pentru că redacția maghiară se temea de repercusiuni, chiar și în perioada de început a lui Orban.

  Când am venit aici, localnicii m-au intrebat: “De ce Ungaria?” Acum, când le spun că părăsesc țara, ei răspund: “Este momentul potrivit”. Deci ce s-a întâmplat în ultimii 19 ani?

  Am venit pentru prima dată în Ungaria în 1995, dorind să cunosc o bucățică de lume din afara SUA și mai ales acea parte a Europei pe care știrile de la televizor o zugrăveau ca trecând printr-o tranziție uneori violentă (cum a fost cazul României), dar atât de interesantă. Aici erau înlăturate regimurile comuniste susținute de Uniunea Sovietică, despre care ni se spusese mereu că nu vor pieri vreodată. La șase ani după ce Gyula Horn a deschis granițele Ungariei către Occident, perioada era deja numită „a Schimbărilor”.

  Articol complet: rbnpress.info

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eighteen − 9 =