Acțiunile Rusiei în contextul semnării de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE

Deși ne așteptam la provocări serioase din partea Federației Ruse în ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, se pare că aceștia au ezitat să întreprindă acțiuni drastice împotriva R. Moldova, cu toate că au fost impuse diverse interdicții și sancțiuni. Nu se știe din ce motiv ruşii au renunțat la organizarea unor acțiuni periculoase pentru statalitatea R. Moldova, însă este cert că aceștia nu vor renunța așa ușor. De aceea, este posibil ca în viitorul apropiat, R. Moldova să se vadă pusă în faţa unor provocări și situații tensionate.

Primele atacuri ar putea veni din partea separatiștilor din stânga Nistrului. Și asta deoarece, în repetate rânduri, cei din regiune au declarat că odată cu semnarea Acordului de Asociere, Transnistria va fi blocată din punct de vedere economic. Recent fostul lider de la Tiraspol a apărut în conferinţe de presă cu proiecte de federalizare a ţării.

Și cel mai probabil cei din stânga Nistrului au deja pregătit scenariul în baza căruia vor acționa.

De asemenea, un alt atac ar putea veni și din partea găgăuzilor. Ieri, la Chișinău au fost arestate câteva persoane care sunt bănuite că ar fi plănuit organizarea unor evenimente menite să destabilizeze situația din țară. Potrivit unor informații, cei reținuți sunt originari din Autonomia Găgăuză.

Însă, ceea ce va urma, va fi o provocare pentru instituţiile statului de a-şi demonstra adevărata valoare. Oare aşa va fi?

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − nine =