Ucraina – inainte de alegeri

  În momentul de faţă, opinia publică ucraineană este împărţită între dezbateri politice, promisiuni privind îmbunătăţirea nivelului de trai şi agresiunile separatiştilor din estul ţării. În acelaşi timp, apelurile autorităţilor de la Kiev de chemare a electoratului ucrainean la urnele de vot în data de 25.05.2014 se fac auzite la toate posturile de radio şi TV.

  Este de neinteles faptul ca apelul de a veni la vot al autorităţilor ucrainene mai ales că acestea sunt abosolut conştiente de faptul că în regiunile din estul Ucrainei nu se vor desfăşura alegerile prezidenţiale.

  În ceea ce priveşte desfăşurarea scrutinului prezidenţial, analiştii politici ucraineni au susţinut de fiecare dată că ar fi necesar ca aceste alegeri să se desfăşoare într-un singur tur – astfel se vor economisi sume semnificative de bani (circa 500 milioane grivne), dar şi timp (circa 3 saptamani), care ar putea fi utilizate pentru stabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. Cu toate acestea, autorităţile de la Kiev au decis ca scrutinul prezidenţial să se desfăşoare în două tururi de scrutin, dacă în primul tur, nici un candidat nu va obţine peste 50% din voturi.

  Conform rezultatelor recentelor sondaje de opinie, Petro Poroshenko este creditat cu cele mai multe voturi la alegerile prezidenţiale (33,9-45%) în primul tur de scrutin şi cu peste 50% din voturi dacă se va ajunge în turul 2. Acesta este urmat de Iulia Timoşenko, care ar putea obţine maxim 9-10% din voturi. Pe locul trei se situează Serhiy Tihipko şi radicalul Oleg Lyashko.

  Atitudinea electoratului ucrainean faţă de candidaţi nu este una aşa de bună deoarece majoritatea au făcut parte şi din guvernele anterioare. Fapt ce crează o serie de îndoielil cu privire la promisiunile şi intenţiile acestora.

  Acum, destinul Ucrainei depinde de modul în care electoratul ucrainean va decide să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale din 25.05.2014. Alegerea unui preşedinte în primul tur de scrutin, situaţie care va duce la accelerarea implementării reformelor şi a măsurilor de stopare a separatismului din estul Ucrainei ar fi cea mai bună soluţie în momentul de faţă.

  K.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  8 − 3 =