Putin şi Ucraina – primul mare eşec al planului „P”

  Victoria lui Petro Poroşenko la alegerile prezidenţiale este văzută în mod diferit în Ucraina şi în Occident. Pentru occidentali rezultatul alegerilor reprezintă încă o şansă pentru modernizarea Ucrainei şi alăturarea ei la comunitatea statelor europene. Pentru ucraineni alegerile reprezintă o mare victorie asupra politicii destabilizatoare a domnului Putin pe teritoriul Ucrainei. Este vorba de o victorie deocamdată mai mult simbolică, însă la orizont se profilează unele scenarii mult-puţin optimiste.

  Despre marea înfrângere a lui Putin în Ucraina a declarat şi fostul său consilier, Andrei Ilarionov, care a menţionat că în data 25 mai „a murit” mitul juridic formal creat de Putin despre scindarea Ucrainei, care este, chipurile împărţită în zone vestice, estice, naţionaliste şi ruse. Toate zonele au votat acelaşi candidat. „Este o înmormântare a planului lui Putin privind destrămarea Ucrainei”, scrie Ilarionov într-un articol.

  La cele spuse de Andrei Ilarionov putem adăuga că „înmormântarea” planului Putin a avut loc şi în conştiinţa ucrainenilor. Tergiversarea procesului de stabilizare a situaţiei din Ucraina nu a minimalizat încrederea populaţiei în autorităţile de la Kiev, ci a determinat (paradoxal) o consolidare socială. Societatea ucraineană avea nevoie de un factor stabilizator, iar acest factor a apărut în forma inamicului rus extern – un efect deloc aşteptat de Putin.

  Transformarea victoriei simbolice a ucrainenilor asupra planului Putin într-o victorie reală are loc şi în urma condamnării acţiunilor separatiştilor pro-ruşi de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, care a organizat o serie de mitinguri în regiunea Doneţk, ca semn de protest împotriva separatiştilor, numindu-i „hoţi” şi „criminali”. Imediat după 25 mai operaţiunea antiteroristă din estul Ucrainei a început să fie mai eficientă. Unele surse semnalează faptul că separatiştii au intrat în panică din motivul absenţei unui semnal clar de susţinere din partea Rusiei, care le-a promis că azi-mâine îşi va trimite trupele în republicile separatiste.

  Primele declaraţii ale domnului Poroşenko după 25 mai au arătat că lucrurile o pot lua o întorsătură majoră. Poroşenko a spus că Putin nu are dreptul să-l considere pe Ianukovici preşedinte al Ucrainei, fiindcă Putin este cetăţean rus şi trebuie să vorbească doar despre propria ţară. În afară de aceasta, noul preşedinte a comunicat că ar dori să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a readuce Crimeea în cadrul Ucrainei. Spre deosebire de predecesorii săi, primii paşi politici ai lui Poroşenko (chiar până la inaugurare) sunt foarte încrezuţi şi curajoşi. El de asemenea a menţionat că va dizolva parlamentul pentru a curăţa legislativul de cei care au ajuns parlamentari cu ajutorul mitei, criminalităţii organizate, legăturilor informale sau sprijină financiar separatismul din est. Imediat după alegeri a început să crească preţul acţiunilor ucrainene la Bursa de Valori, valuta naţională a devenit mai stabilă, iar atmosfera din ţară pentru prima dată în ultimele luni s-a calmat Pe baza acestor informaţii se fac vizibile unele scenarii de stabilizare a situaţiei.

  M.G.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  sixteen + 3 =