Pentru prevenirea unui nou Maidan

  Ucraina are deja un preşedinte ales în mod democratic şi legitimat de majoritatea electoratului ucrainean, însă încrederea populară de care se bucură acesta va fi supusă unei serii de provocări: Crimeea este anexată, regiunile din estul şi sudul ţării se află sub o constantă ameninţare agresivă şi sub riscul unei invazii militare ruseşti, creşterea pe zi ce trece a numărul victimelor pe timpul derulării operaţiunii antiteroriste.

  Cu toate acestea, scrutinul prezidenţial din 25 mai a demonstrat faptul că nu există nicio ruptură între Estul şi Vestul Ucrainei aşa cum este prezentat în permanenţă de către media rusească. Populaţia din toată Ucraina (exceptând unele teritorii din est) au votat „cu răul cel mai mic”, însă şi-au exprimat opţiunea de vot.

  Din acest moment, fiecare acţiune a noului preşedinte ucrainean, Petro Poroshenko, va avea impact asupra popularităţii, va fi examinată cu o atenţie dusă la extreme şi va fi supusă atacului forţelor ostile acestuia. Prin votul obţinut, Poroshenko a fost creditat cu „100 de zile de loialitate” fără nicio obiecţie din partea electoratului. Fiecare zi a acestuia va fi asemenea unui raport dat populaţiei ucrainene, iar la sfârşitul fiecărei săptămâni va trebui să fie făcut bilanţul succeselor / eşecurilor acestuia.

  În ceea ce priveşte unul dintre primii paşi pe care Poroshenko intenţionează să-i facă (îmbunătăţirea valorii combatante a armatei ucrainene şi a forţelor de impunere a legii) este privit de către o parte dintre ucraineni cu suspiciune: Motivul este că administraţia este cea mai coruptă din întregul sistem ucrainean şi înlăturarea corupţiei va fi foarte dificil de realizat.

  La 26 mai, Poroshenko a declarat că operaţiunea antiteroristă trebuie să continue 2-3 ore, nu 2-3 luni de zile. Este greu de imaginat ce pot să facă cetăţenii din regiunile Donetsk şi Luhansk aşteptând acele „2-3 ore”, deoarece teroriştii / separatiştii folosesc civilii drept scuturi umane, atunci când armata ucraineană trece la atac.

  Pe de altă parte, modul în care Poroshenko va lupta împotriva corupţiei se va vedea cel mai devreme în toamna acestui an, pe timpul formării noului guvern ucrainean. Oare Poroshenko, o persoană acuzată de corupţie, ar putea să gestioneze activitatea de numire a unui nou guvern necorupt într-un mod perfect? În prezent, acesta nu are un partid politic, este independent, însă s-a sprijinit de multe ori pe formaţiunea politică „UDAR”, condusă de noul primar al Kiev-ului, Vitaliy Klichko.

  Un alt vector al activităţii viitoare a preşedintelui ucrainean este Crimeea. Se va înfiinţa un minister special care se va implica în reobţinerea peninsulei Crimeea utilizând forurile şi legislaţia internaţională. Crimeea a fost şi este a Ucrainei, iar referendumul fals trebuie anulat.

  În ceea ce priveşte vectorul de politică externă, Poroshenko va trebui să supravegheze cu mare atenţie îndeplinirea tuturor cerinţelor UE de către guvernul de la Kiev pentru realizarea integrării europene a Ucrainei.

  De asemenea, detensionarea relaţiilor cu Rusia este privită de către ucraineni ca un obiectiv strategic al noului preşedinte, dar şi creează o serie de dezbateri publice. În scopul îmbunătăţirii relaţiilor ruso-ucrainene, Poroshenko ar avea programată pentru a doua jumătate a lunii iunie 2014 o vizită la Moscova. Aceasta se va derula într-un context ostil, de război civil, creat de declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, conform cărora Rusia face apel la stoparea violenţelor împotriva populaţiei civile din estul Ucrainei. Cu toate că liderii de la Moscova consideră că în Ucraina se desfăşoară un adevărat război civil, foarte multe persoane dintre aşa-numiţii „simpatizanţi ai Republicii Donetsk” nu sunt ucraineni.

  Pe fondul acestor provocări, populaţia ucraineană are speranţa că planurile menţionate de Poroshneko nu vor rămâne doar la stadiul de planuri, ci vor fi şi aplicate. Nici un preşedinte ucrainean nu s-a bucurat de o aşa mare încredre populară în ultima perioadă de timp, fapt ce denotă că acţiunile viitoare ale lui Poroshenko vor trebui să fie bine calculate astfel încât să fie încheiate cu succes şi nu cu eşecuri. Maidanul a milioane de ucraineni va atârna deasupra capului lui Poroshenko asemeni sabiei lui Damocles. În caz de eşec, există posibilitatea ca dezamăgirea populaţiei ucrainene să fie aşa de mare încât va duce la declanşarea unui nou Maidan.

  K.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eleven − 4 =