Oraşul Cernăuţi şi noul său primar

  Concomitent cu desfăşurarea scrutinului prezidenţial din Ucraina, în unele oraşe au avut loc alegeri locale. În Cernăuţi, zonă cu o importantă comunitate românească, lupta electorală a avut loc între reprezentantul fostului regim politic, Vitali Mihailişin, şi un candidat susţinut de partidul fostului premier, Iulia Timoşenko. Este vorba despre bucovineanul Oleksii Kaspruk, care a şi devenit primar, obţinând peste 50 la sută din voturi. Astfel, oraşul Cernăuţi are un nou primar. Care vor fi perspectivele dezvoltării acestui oraş – capitala Bucovinei istorice – sub conducerea lui Kaspruk? Această întrebare îşi pun locuitorii oraşului, dar şi cei care colaborează activ cu mediul de afaceri şi mediul cultural din zonă.

  Programul electoral al domnului Kaspruk a fost votat de 62.572 de alegători (printre care mulţi etnici români). Kaspruk a promis locuitorilor oraşului că va avea o politică transparentă şi va colabora cu organizaţiile nonguvernamentale (având o experienţă bogată de activitate în sfera ONG-urilor), ceea ce înseamnă că Cernăuţiul poate să devină mai deschis pentru derularea unor proiecte europene de anvergură, iar primăria oraşului nu va bloca iniţiativele civice. Oleksii Kaspruk a declarat în preajma alegerilor locale că banii europeni trebuie să „lucreze” în interesul comunităţii locale, precizând că integrarea europeană trebuie să se desfăşoare începând cu nivelul local.

  O altă promisiune importantă a domnului Kaspruk este dezvoltarea infrastructurii turistice a oraşului Cernăuţi şi transformarea centrului regional al Bucovinei într-un obiectiv turistic atractiv. La drept vorbind, Cernăuţiul dispune de resurse turistice importante, însă turişti în capitala Bucovinei istorice vin tot mai puţini şi mai puţini din motivul degradării infrastructurii şi absenţei unei politici informaţionale bine gândite.

  Aceste două argumente – colaborarea cu ONG-urile şi fondurile europene, cât şi dezvoltarea sferei turistice – sunt elementele-cheie ale viitoarei politici a primarului Kaspruk. Celelalte promisiuni sunt pe cât de generale, pe atât de contradictorii. Astfel, Kaspruk promite că va combate corupţia în oraş, va atrage în primărie oameni tineri şi competenţi, va lua sub control licitaţiile, va face viaţa orăşenilor mai confortabilă – promisiuni generale, neargumentate şi populiste. În cadrul unei conferinţe de presă, fiind întrebat în ce mod va realiza promisiunile amintite, domnul Kaspruk a arătat că nu prea ştie ce să spună, subliniind că se va ocupa de aceste probleme împreună cu o nouă echipă de profesionişti. Până una alta, echipa respectivă nici nu este creată. De remarcat că nici un candidat nu a făcut promisiuni etnicilor români şi nu a abordat măcar problema prezenţei românilor în structurile de conducere ale primăriei.

  Totalizând avantajele şi dezavantajele alegerii noului primar al Cernăuţiului, ajungem la concluzia că cernăuţenii au ales o „mâţă în sac”, şi aceasta din motivul că ceilalţi candidaţi au fost şi mai modeşti din punct de vedere politic. Astfel, Kaspruk este un primar mai mult acceptat de electoral, şi nu ales, orientarea sa pro-europeană devenind cheia succesului electoral.

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  seven + nineteen =