Lacrimi politice de 9 Mai la Chișinău

  Săptămâna aceasta toate statele Uniunii Europene sărbătoresc pe 9 mai Ziua Europei, eveniment- simbol european menit să promoveze unitatea în rândul cetățenilor europeni. Fiecare stat membru sau pretendent la aderare, se va bucura și îl va celebra pe Shuman pentru declarația istorică ce a dus la „unitate prin diversitate”. În Spațiul Vestic vor fi ridicate pahare cu șampanie pentru pace, iar în Spațiul Estic, ex-sovietic, toți vor pânge la monumentele sovietice după cum au fost obișnuiți o viață. La Chișinău, marii lideri ai momentului vor celebra lupta împotriva fascismului și-l vor urmări la televizor pe liderul de la Kremlin cum învinge dușmanul. Chiar dacă își dau seama că dușmanul rușilor ar putea fi ei sau țările din Comunitatea Europeană unde vor să adere, toți vor sta cu gura căscată la marele Putin.

  În pofida acestor circumstanțe, ce caută totuși liderii Coaliției Pro-Europene la memorialul închinat ostașului sovietic? De ce nu au realizat o lege în acești ani prin care această zi să se cheme ca în Uniunea Europeană? Și de ce plâng, în loc să râdă de „Ziua Victoriei”?

  Răspunsurile la aceste întrebări sunt complicate deoarece realizez că în R. Moldova oamenii nu sunt uniți și nici nu știu să se bucure de pace, democrație, prosperitate, ei nu au avut acces niciodată la așa ceva. De fapt, acces au avut în mai multe rânduri după 1990 încoace, numai că nu l-au vrut. Cetățenii Republicii Moldova merg la memoriale și sunt atenți la parade. Majoritatea lor fac parte din generațiile trecute prin URSS și nu se simt deloc europeni în această zi, ci sovietici. Nu se simt europeni majoritatea din ei iar din acest motiv cei care conduc acum statul merg cuminți și plâng un pic la focul veșnic al biruinței sovietice pentru a mai aduna capital politic.

  În toți acești ani, actorii politici de la Chișinău nu au făcut nimic aproape din ce înseamnă o guvernare mai bună. Cu excepția lansării dialogului cu Vestul, ei au vorbit doar despre ce lumea a vrut să audă de la 7 aprilie încoace, despre UE și plimbarea prin diferite țări bogate. Nici un exemplu de standarde europene, de reformă asumată, ba dimpotrivă unele domenii stau mai rău decât pe vremea comuniștilor. Ei sunt europeni numai la televizor și la serviciu, în afaceri fac altceva, afacerile lor sunt rusești. Se vor mai numi europeni cât zăhărelul mai există, cât finanțările mai vin. Au vorbit și vor mai vorbi atât cât le va fi convenabil, cât timp le va mai genera voturi. Actualii lideri de la Chișinău nu sunt europeni, nu se simt așa și nici nu vor asta.

  Haideți să ne amintim că și comuniștii au fost pro-europeni în câteva rânduri. Voronin a vizitat și el Bucureștiul, însă ei, socialiștii, partidul democrat, caută în prezent Moscova, nu neapărat pentru că sunt îndoctrinați, sunt nostalgici, naivi sau proști. Ei vorbesc cu patos despre Federația Rusă pentru că lumii îi place ce aude.

  Dacă la București actualul premier socialist și-a avertizat membrii de partid că ficare „scapă cum poate” în cazul unui eventual eșec la prezidențialele din toamnă, la Chișinău se va vorbi despre „cu cine suntem” după ce vor afla cine dă mai mult și pe cine preferă electoratul.

  Populația trebuie pregătită, așa spuneam acum un an. Sunt necesare lucruri și acțiuni concrete nu cu propagandă pe la televizor ve-ți reuși să-i țineți aproaproape de voi pe oameni. Cei care au votat în 2009 au avut nevoie să simtă că guvernanții vor schimbarea să se producă, însă n-au simțit nimic. Dacă se mișca ceva populația era în stare să reziste presiunilor rusești oricât de mari ar fi ele. Asta nu s-a întâmplat iar ce urmează e numai în favoarea rușilor. Fără arme rușii vor pune teritoriul dintre Nistru și Prut din nou la ascultare.

  Federația Rusă va impune regim de vize pentru toți cetățenii RM chiar a doua zi în cazul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a Chișinăului. Aproape un milion de moldoveni, majoritatea cu studiile nefinisate, posedând doar limba rusă din cele străine, vor fi expulzați și transformați în șomeri peste noapte. Acest lucru dacă se va întâmpla și cu locuitorii Transnistriei va creea provocări și la frontiera de pe Nistru. Nici Găgăuzia nu va sta deoparte fiindcă găgăuzii întrețin familiile muncind la Moscova, nu la Istambul după cum se crede.
  Acesta este adevărul, piața rusească a hrănit așa cum a și înșelat foarte multe familii din satele republicii. Ruptura de CSI trebuia să se facă odată, numai că din câte se vede ea nu se va face civilizat, așa cum propunea disperat liderul separatist de la Tiraspol zilele trecute optând pentru o despărțire civilizată de Moldova. Civilizat însemnând probabil cum vor ei.

  Privatizările din ultimul an a unor companii și bănci de stat către diverși afaceriști ruși necunoscuți sau chiar controversați unii din ei, demonstrează că afacerile politicenilor de la Chișinău sunt strâns legate cu cele rusești, din CSI. Iar mirarea să nu vă fie mare dacă unii lideri care până acum au vorbit de Uniunea Europeană ne vor prosti pe față declarând peste un an că se refereau de fapt la o Uniune mare de tot, cu Rusia făcând parte din ea și-n care toată lumea e fericită luptând în continuare cu fasciștii lui Hitler care demult nu mai există.

  C.R.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  1 × four =