De partea cui este Rinat Ahmetov?

  Tot mai mulţi analişti politici sunt antrenaţi într-o mare dezbatere: de partea cui este Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, în cadrul conflictului dintre Kiev şi separatişti? Rinat Ahmetov este preşedinte la „System Capital Management” (SCM), proprietar al unui număr de uzine şi întreprinderi din estul Ucrainei, preşedintele clubului de fotbal „Şahtar” din oraşul Doneţk, având o influenţă colosală asupra evenimentelor politice şi sociale din estul Ucrainei. Aflându-se în oraşul Doneţk, în inima republicilor separatiste, Ahmetov oscilează între două focuri. Kievul ar dori să fie susţinut de acest oligarh ucrainean, însă, potrivit unor surse, Ahmetov ar fi şi un finanţator al insurgenţilor pro-ruşi. Deci, întrebarea rămâne actuală: de partea cui este Ahmetov?

  Mult timp, problemele autorităților de la Kiev în estul ţării puteau fi soluţionate doar prin intermediul lui Ahmetov. Parlamentarii îl sunau pe Ahmetov, iar acesta le promitea că totul o să fie bine. De fapt, Rinat Ahmetov a fost şi rămâne un adevărat rege al Donbasului – zonă puternic industrializată, cu o populaţie rusofonă. În contextul crizei ucrainene, poziţiile lui Ahmetov nu mai sunt atât de importante ca odinioară. Scenariul rus de destabilizare a Ucrainei a cauzat pierderi financiare importante pentru SCM – copilul de suflet al lui Ahmetov.

  Tăcerea lui Ahmetov referitoare la criza din estul Ucrainei a pus toată lumea pe gânduri. E posibil că în această perioadă să aibă loc negocieri informale, în timpul cărora fiecare parte (rusă şi ucraineană) îi propune lui Ahmetov condiţii prielnice de colaborare şi sunt discutate costurile suplimentare. O limpezire iniţială a apelor informaţionale nu s-a lăsat aşteptată. Vladimir Gromov, reprezentantul insurgenţilor proruşi din Lugansk, l-a rugat într-un comunicat pe Ahmetov să susţină cele două republici separatiste şi „să salveze Donbasul”. Cel mai bogat om al Ucrainei, după o oarecare perioadă de meditaţii, a declarat pentru presă că iniţiativa domnului Gromov este respinsă din considerente economice. „Alipirea la Rusia nu este în interesul Donbasului. Vom fi sancţionaţi, nu vom putea vinde şi cumpăra, ceea ce înseamnă recesiune economică, şomaj şi sărăcie”, a declarat Ahmetov, adăugând că Donbasul trebuie să rămână în componenţa Ucrainei, însă pe baza unor reguli constituţionale modificate, care ar prevede descentralizarea statului.

  La drept vorbind, proclamarea independenţei aşa ziselor republici separatiste şi alipirea lor la Rusia ar însemna pentru Ahmetov o moarte economică. Conturile bancare vor fi blocate, exportarea mărfurilor va fi sistată, legăturile cu întreprinderile din restul ţării – rupte. Zona industrializată se va transforma într-un muzeu tehnologic. Şi aceasta mai ales că Rusia ar fi interesată în distrugerea potenţialului economic al Donbasului, care este un concurent al zonelor industriale ruse. Argumentele economice ar trebui să-l împingă pe Ahmetov în braţele Kievului, ceea ce a şi făcut un alt miliardar ucrainean, Igor Kolomoiskyi, devenind guvernator al unei regiuni ucrainene. Însă, în afară de declaraţia pro-ucraineană făcută de Ahmetov nu au urmat niciun fel de acţiuni. Ahmetov continuă să tacă şi să fie inactiv, ceea ce înseamnă că ar dori să împuşte doi iepuri dintr-un singur foc. El nu vrea să se certe cu Kievul, fiindcă nimeni nu are nevoie de noi probleme, însă nu prea se grăbeşte nici să lupte cu separatismul, fiindcă se mai gândeşte şi la un scenariu militar rus în zonă. În orice caz, Ahmetov nu doreşte să fie prins, „umblând cu cioara vopsită”. Declaraţiile pro-ucrainene se aseamănă foarte mult în acest context cu o momeală politică…

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  seventeen − 8 =