Ce se petrece cu electoratul de stânga

  În an electoral, partidele politice își caută aliați în țările cu influență. Conștienți de faptul că singuri, fără ideile și banii veniți din exterior, campania electorală ar putea fi un eşec pentru ei, liderii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova caută sprijin la fratele lor mai mare. După ultimul Barometru de Opinie Publică, comuniștii și liderul lor, Vladimir Voronin sunt într-o cădere liberă, pierzând substanțial din electorat. Având în vedere tradițiile sovietice a statului, cantitatea impunătoare de rusofili, dar și de românofobi, electoratul de stânga are o gamă variată de partide pentru care ar putea să voteze. Judecând după logica moldoveanului neșcolit, el va pune ștampila „Votat” in dreptul partidului de stânga pe care îl va susține Moscova. Evident, Kremlinul nu va pune doar un cuvânt pentru un partid politic, dar va contribui și substanțial cu finanțe. Ori, Moscova este conștienta că doar revenirea unei guvernări ostile față de Uniunea Europeană, poate întoarce Republica Moldova din drumul european, pe care l-am luat cu un tren ce trece prin București!

  PCRM rămâne a fi cel mai votat partid din Republica Moldova. Cunoscând un număr mare de trădări, scindări, dar o modernizare substanțială a statului, o reorientarea a cetățenilor spre valorile europene, comuniștii basarabeni au trăit dezamăgirea secolului când Rusia a venit cu critici grave la adresa Președintelui partidului, Vladimir Voronin. Rușii, și-au amintit că Voronin este cel care în ultimul moment a refuzat să semneze Memorandumul Kozac, document care presupunea federalizarea republicii și acorda drepturi depline Transnistriei. Experții de la Chișinău, spun că nesemnare documentului, este poate unica faptă bună pentru care trebuie să-i mulțumim lui Voronin. Ori, nu se știe care era soarta noastră dacă în fruntea statului era un alt președinte. Chiar dacă, Voronin este un promotor inflăcărat a Uniunii Vamale, rușii sunt nemulțumiți că PCRM-ul a promovat UE în cei 8 ani de guvernare. Suspectați de fățarnicie, comuniștii au fost învinuiți că nu au realizat decât 5% din promisiunile electorale.

  Moscova, oficial și-a anunțat nemulțumirea față de partidul comunist, iar prin aceasta anunțându-și retragerea susținerii în următoarea campanie electorală. La prima vedere, s-ar părea că prin aceste acțiuni Kremlinul pierde vocea celui mai puternic partid. Totuși, consecințele ar putea fi și dezastruoase în cazul în care rușii își pun toate speranțele într-o altă persoană. Rusia nu are multe candidaturi, dar cel mai probabil acesta va fi Igor Dodon, care are practică comunistă, este pro-rus, și în ultimul timp își promovează partidul și ideile la toate posturile de televiziune. Cazul lui Dodon e mai grav decât cel a lui Voronin. Dacă ar intra in Parlament, ar putea contribui la formarea unei noi coaliții pe care ar distruge-o din interior. Dar, nici chiar rușii nu cunosc mentalitatea statornică a moldovenilor. Iar lipsa lor de susținere pentru PCRM ar putea contribui la o migrare de alegători către un partid de centru stânga, pro european, PD-ul.
  In așteptarea următorilor pași ai rușilor, rămâne să fim precauți și să nu mai permitem acestora să se implice în politica noastră internă! Ori, timp de mai bine de 200 de ani ne-au adus doar lacrimi și durere.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  3 × 4 =