Acţiuni liberale împotriva liderilor Găgăuziei

    Deputaţii Partidului Liberal din R. Moldova (PL) au depus la 24.03.2014 o nouă sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită controlul constituţionalităţii Legii din 23.12.1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei.

    Potrivit liberalilor, Guvernatorul Găgăuziei, având calitatea de membru al Guvernului moldovean, fiind subordonat şi dependent de Guvernul moldovean, dar şi de premierul moldovean, nu poate reprezenta o „contra putere” eficientă administraţiei publice centrale din simplu motiv că este membru al Guvernului de la Chişinău. Astfel, deputaţii liberali concluzionează că această calitate de membru al Guvernului Republicii Moldova şi de guvernator al Găgăuziei sunt incompatibile, aceste două funcţii, prin caracterul lor, sunt contradictorii. Păstrarea funcţiei de membru al Guvernului Republicii Moldova şi de guvernator al Găgăuziei este neconstituţională, contravine actelor internaţionale la care Republica Moldova a aderat şi încalcă drepturile populaţiei din UTA Găgăuzia la autonomie locală.

    Reacţia frustatului Mihail Furmuzal (başkanul Găgăuziei), care luptă vehement pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, dar îşi susţine fiica la studii în Elveţia, nu s-a lăsat mult timp aşteptată. Solicitat de un portal de ştiri de la Chişinău, Başkanul a declarat: „Propun hulubăriei liberale unioniste să aştepte alegerile parlamentare din toamna anului curent. Când Partidul Regiunilor va fi în Parlament, se vor pune în aplicare articolele din Codul Penal referitoare la sancţiunile pentru trădarea Patriei şi pledarea în favoarea lichidării statalităţii şi toţi aceşti unionişti vor fi pedepsiţi”. Astfel, o persoană confuză din Sudul Basarabiei, care nu vorbeşte limba de stat din R. Moldova, învinueşte adevăraţii patrioţi de „trădare de Patrie” şi nutreşte speranţa că îi va trage la răspundere pentru aceasta.

    Cel care a promovat un referendum local nelegal privind vectorul de orientare a Republicii Moldova, cel care manipulează şi dezbină, ar fi cazul să tacă, căci zilele lui sunt numărate, fiind privit cu ochi nu tocmai buni la Chişinău, dar şi la el în regiune.

    R.D.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    nineteen − eighteen =